– et begreb defineret malerisk i debatindlæg fra Finans 13. august i år af Anders Heide Mortensen. Fænomenet opleves desværre ikke blot ved Molslinjens buffet, men er i høj grand en indbygget del af Beskæftigelseslovgivningen. Her kan arbejdsgivere, der ikke tilbyder ordentlige løn og arbejdsvilkår, nemlig udnytte de umyndiggørende regler, mennesker ramt af ledighed er underlagt.
Flere gange har jeg været en del af den gratis buffet som arbejdsgivere ubegrænset kan fylde på tallerkenen, samtidig med at jeg som ledig er prisgivet og retsløs. I visse tilfælde kan den selvbevilget normløshed overgå til – selvbestaltet lovløshed. Her formidler jobcentrene langtidsledige i virksomhedspraktik, i aktivering, i nyttejobs, i løntilskudsjob mv. til virksomheder, der misbruger, at arbejdsløse står uden rettigheder og navigerer i det vilde vesten. Fagbevægelsen glimrer ved deres fravær.
I en årrække har jeg kæmpet for at få fornuft og værdighed ind i beskæftigelsessystemet, så reglerne modvirker enhver form for udnyttelse af gratis arbejdskraft. Og i virkeligheden kræver disse forandringer hverken kommissioner eller syltekrukker, men derimod nogle tillidsbaseret og enkle lovgivningsmæssige greb;
- Jobcentrene nedlægges og bliver til Jobformidlinger for ledige og virksomheder,
- Ledige må alene blive formidlet til ordinære jobs,
- Ledige på dagpenge – skal kun være tilknyttet og hjælpes af deres a-kasser,
- Ledige skal have en individuel ret til at blive omskolet og opkvalificeret på dagpenge, og
- Kommuner og a-kasserne skal måles på, hvordan og hvor hurtigt, de får arbejdsløse i job.
Det er i alles interesse – først og fremmest de mennesker, der er ramt af ledighed, at få fodfæste på arbejdsmarkedet. Men den nuværende lovgivning fastholder alt for mange ledige i arbejdsløshed med tossedumme regler og et tag-selv-bord for arbejdsgivere, der har vanskeligt ved at overholde overenskomstmæssige løn og arbejdsvilkår. Det vil jeg gerne ændre!
Jeg har skrevet mange debatindlæg om det dysfunktionelle arbejdsmarked, om potentialer og løsninger. Du kan læse et par stykker her: Kronik i Information, 3. februar 2022. Debatindlæg Berlingske, 15. november 2017.